Дафна Стоилкова с най-добър дизайн на Световната изложба Чипао 2020

  • 05 ноември 2020

Qipao е една от най-представителните рокли на китайките. Жените се обличат в Qipao по целия свят в съвременното общество. Фестивалът в Ханджоу Qipao работи по въвеждането и използването на Qipao за свързване на света от 2017 г. От първата изложба през 2018 г. Китайският национален музей на коприната продължава да провежда поредицата от Global Qipao Invitational Exhibition всяка година.

Темата на изложението Qipao тази година е „Поезия“.

Дафна Стоилкова е докторант в Катедра Текстил – изкуство и дизайн от Факултет за приложни изкуства на НХА – София.
Тя участва в Световната Изложба на Чипао 2020, организирана от Китайския Национален Музей на Коприната в Ханжоу и спечели първо място за най-добър дизайн. Нейните Чипао модели „Resonance“ се базират на оригинална лазерно разрязана структура, която тя разработи по време на следването си в Академията за изкуства Вайсензее в Берлин.

Resonance на Дафна Стоилкова

Този дизайн изследва поезията, открита в хармонията на двойственостите. Идеята е да се създаде необикновена дреха Qipao, чиято красота е балансът между простотата на модела и богатата текстура на повърхността. Силуетът е едновременно класически прилепнал и съвременен поради иновативната структура с лазерно изрязване. Хармонията на двойствеността е подчертана от комбинацията от допълващи се цветове.

Дафна Стоилкова е художник и дизайнер, работещ в областта на модата, текстила и живописта. Образованието си по моден дизайн е придобила в Националната академия за изкуства, София и в Художествената академия Вайсензее, Берлин. В момента тя е докторант по текстилно изкуство и дизайн в Националната художествена академия, София.

Дафна Стоилкова е изучавала както традиционни, така и съвременни техники за конструиране на текстил и облекла. В своята дизайнерска работа тя изследва връзката между структурата, функцията и възприятието чрез експериментиране със структури и материали. Дафна има две самостоятелни изложби на акварелни картини в галерия Спацио, София. Тя представи своята дипломна колекция по време на Designblok 2014 в Прага. Има опит в модерирането на семинари. Интересите й включват математика, биология, биомиметика, кристалография, материалознание, екология.