"Art is Everyday" - дипломно ревю на студенти по мода от НБУ, 05.06.2017 г.

18814248 10209456205271716 382103025323590385 n

"Art is Everyday"

дипломно модно ревю на студенти от Бакалавърска програма "Мода" на Нов български университет

 

На 5 юни 2017 г. в уникалното пространство на Five High Skate Park под мотото Art is Everyday се състоя дипломното ревю на студентите от Бакалавърска програма “Мода” на Нов български университет. Колекциите на младите дизайнери са инспирирани от някои от най-големите имена и течения в съвременното изкуство. Сред вдъхновителите на модните проекти са художници, фотографи, архитекти и визуални артисти като Кристо Явашев, Джеф Кунс, Рен Ханг и Тадао Андо.

Научният ръководител на ревюто - гл. ас. д-р Яна Дворецка, проподавател от департамент „Дизайн” - заяви, че „Art is Everyday е опит да бъде прескочена утилитарната рамка на дрехата и да бъде открита пресечната й точка с чистото изобразително изкуство”.

Като част от дипломната си работа тази година студентите от БП “Мода” получиха задачата да създадат моден филм. В рамките на уъркшопа “Визуалният разказ” под ръководството на проф. Нийл Найт от Института за изкуства към университета в Кастело Бранко младите дизайнери представиха част от колекциите си в кратък филм. Зад камерата застана Радослав Делийчев - студент по фотография от НБУ.

Студенти:

Айлин Елмаз

Моника Кръстева

Антоанета Войводова

Боряна Димитрова

Мадлен Боева

Вероника Иванова

Елизабет Петкова

Мария Станева

Марио Йонев

Памела Велкова

Надя Кръчкова

Хиам Фадел

Даяна Ангелова

Станислава Петрова

 
Научен ръководител: гл.ас. д-р Яна Дворецка

 

Колекцията „Diverge“ на Айлин Елмаз е част от дипломната й работа и е вдъхновена от изкуството на швейцарския художник Урс Фишър. Той се базира на естетиката на възвишеното, бъдейки отвъд формата, отвъд сетивата. Свързан е с безграничното и абстрактното. Точно тези усещания са основните елементи в колекцията, които предизвикват чувство за свобода. Избраният материал е деним, който Айлин избелва, разнищва и наслоява, за да постигне авангарден силует, комбиниран с уникалността на ръчната работа. Детайлите следват формата на разтопения восък като за първообраз и вдъхновение се следват инсталациите на Фишър.

 

Моника Кръстева

Колекцията "Unframed" на Моника Кръстева е колекция вдъхновена от съвременния френски артист и художник Бернар Прас. Той използва рециклирани материали, за да създаде своите епични инсталации, и по този начин пресъздава различни образи, аранжировки и класически шедьоври. Такава е и идеята на колекцията "Unframed", да покаже как ако излезем от рамките на традиционното, вземем нетипични материали и чрез подходящ подбор и съчетание, можем да ги превърнем в нещо съвременно, авангардно и в същото време да им дадем нов живот, значимост и приложимост.

 

Боряна Димитрова

Колекцията "LANUGO" на Боряна Димитрова е вдъхновена от световноизвестният артист Христо Явашев - Кристо. Неговите мащабни инсталации в пространството, привличат милиони посетители. Опаковането, увиването на предмети, сгради, дървета, дори хора е негова запазена марка. Отправна точка за вдъхновение са драпериите и гънките, получени при творбите на артиста. В колекцията "LANUGO" текстилът е обработван с техника на стопяване, нашиване, намачкване, за да се постигне една друга - различна визия на гладкото парче плат.В дрехите има елементи с множество гънки, редуващи се с прозрачен текстил. Всичко това, плюс цветовата гама напомнят човешката кожа и етапите, през който тя преминава.

 

Вероника Иванова

Колекцията „Urban Disruption“ на Вероника Иванова е вдъхновена от африканския графичен дизайнер Chris Slabber. Той описва своето изкуство като сюрреалистично и наситено с цветове. Чрез илюстрациите си пресъздава множество въздушни форми. Материалът използван за колекцията е органза, която е основният елемент, даващ усещането за лекота и въздушност.

 

Елизабет Петкова

Колекцията "Ambitious Flight" на Елизабет Петкова е вдъхновена от Taegan Roberts. Той създава инсталация от 1000 хартиени пеперуди оригами, наречена "She Flies with her own wings". Посвещава произведението на майка си, която загубва своята собствена майка когато е малка. Колекцията е вдъхновена от изкуството за сгъване на хартия и в нея са използвани текстилни оригами във формата на пеперуди и квадрати.

 

Марио Йонев

Колекцията „L’art Gonfle“ на Марио Йонев е вдъхновена от американския художник Джеф Кунс. Идеята за създаването й идва от обемните и изчистени форми, поднесени по нов начин. Акценти в колекцията са карето и металните аксесоари - препратка към стоманените скулптури на Джеф Кунс. Специално внимание е обърнато на силуета и влиянието му върху цялостната визия. С помощта на монохромните цветове силуетът създава усещане за стил с нотка на екстравагантност.

 

Памела Велкова

Колекцията ICHIGONI152 на Памела Велкова е вдъхновена от съвременната японска архитектура. Влиянието на Далечния Изток се чувства в колекцията като се залага на минималистични форми, натурални и пастелни тонове и семпла декорация. Присъстват изчистени визии и дрехи-многофунционални и удобни. Всеки етап от създаването им е подчинен на идеята за устойчив дизайн - като резултат от философията за любовта към природата чрез дрехите.

 

Надя Кръчкова

Колекцията Linear Space на Надя Кръчкова е вдъхновена от руския скулптор Наум Габо. В основата на неговото изкуство стои опознаването на пространството, което според него може да бъде направено без да се изобразява маса(тегло). Точно липсата на маса и опознаването на пространството са в основата на колекцията. Дрехите носят усещане за свобода и комфорт, и към тях са направени ръчно изработени аксесоари , като е използвана техниката макреме . Тази техника е използвана и при свързването на ръкавите към дрехите.

 

Хиям Фадел

За създаването на своята дипломна колекция Soul Of The Wood, Хиям Фадел черпи вдъхновение от мозаечното изкуство на Suzzane Rippе. Следването на естествените безкрайни линии на дървото, съчетани с изяществото на мозайката стоят в основата на изкуството на Rippe. Необикновената комбинация на растенията с минералите в работите на художничката символизира кръговрата на живота и връзката ни с природата.

Soul of the wood пресъздава именно тази симбиоза. Материите са леки, ефирни, в натурални земни цветове, декорирани с мозайки от изрязани кожи върху тюл и комбинирани с колани от дърво във формата на пафти с вградено в тях стъкло.

 

Даяна Ангелова

Колекцията на Даяна Ангелова е вдъхновена от холандският художник Георг Брейтнер, един от най-ярките представители на японизма в живописта.

Неговото "Момиче в кимоно" е част от едноименна серия картини, които сякаш не целят да изобразят нещо повече от видимото на пръв поглед, но всъщност внушават силно чувство на меланхолия и усамотение. Контрастът между настроението и обстановката е основна идея за създаването на "Thoughts in red". Цветовата гама е запазена, но е изразена чрез геометричните форми на десените, изработени на ръка. Липсата на традиционни флорални мотиви цели пренасянето на същия контраст в колекцията, подсилен от емблематични за западната мода дизайн елементи като джобове, характерни за сака Шанел и материали като букле.

 

Станислава Петрова

Колекцията "Controversial feelings" на Станислава Петрова е трибют към творчеството на младият китайски поет и фотограф Рен Ханг. Изкуството му е истинско вдъхновение, визуална поезия без граници. Той подрежда моделите си в хипнотизиращи пози и създава абстрактни скулптури от устни и крайници. Бледа голота и контрастни цветове са типични за фотографията му, а червеният цвят е постоянно присъстващ - от моделите, които са с червени устни и нокти, до фините червени детайли в реквизитите и фоновете. С гама, материи и силуети, "Controversial feelings" е едно докосване до този въображаем, красив, сюрреалистичен свят на твореца.

Участници: Айлин Елмаз Моника Кръстева Антоанета Войводова Боряна Димитрова Мадлен Боева Вероника Иванова Елизабет Петкова Мария Станева Марио Йонев Памела Велкова Надя Кръчкова Хиам Фадел Даяна Ангелова Станислава Петрова Научен ръководител: гл.ас. д-р Яна Дворецкава - цвят, материя, силует. Art is Everyday е вълнуваща среща с едно изпълнено с красота и предизвикателства ежедневие.

 

Антоанета Войводова

 

 

Мария Станева